A Bit Behind the Scenes

As we turn ten years old here’s a few things you may not know about Culloden Battlefield Visitor Centre.

As you go through the centre you walk the same path as the Jacobites. The centre is designed so that the first corridor takes you on a journey down to Derby and then, just as the Jacobites did, you turn and head back on yourself until the timeline reaches the night before Culloden. During the Night March corridor the walls on each side are designed to reflect the two opposing armies. The Government side is regulated and smooth whilst the Jacobite side has protruding panels that create a broken façade. The Jacobites were tired, hungry and lacking supplies and were not working as one cohesive unit, whilst the Government were in control of their men and had strict regiments that would form a solid line at the battle the next day.

night march
The Night March Corridor at Culloden

 

Artefacts discovered during archaeological work on the battlefield are displayed in the exhibition along with a map showing where all the items were found. This work has helped our understanding of the battle, including areas of dense hand-to-hand fighting, and highlighted areas of interest to explore further. Finds include musket balls, broken buckles and a beautiful pewter cross.

cross
Pewter Cross found at Culloden

 

The outside of the building is clad with larch which turns a beautiful gray colour as it ages. This was chosen to help the building blend in with the scenery behind it. This means that when you are out on the battlefield itself, the building blocks the view of the car park and creates a more seamless transition with the countryside. Hopefully this allows visitors to get a better sense of the openness and desolate nature of the moor.

Culloden.
Culloden Visitor Centre

 

To keep the centre running and operational we have some handy bits of machinery in the service yard including a biomass boiler. This uses woodchips from the local forestry school so that the building can be as environmentally friendly as possible. With recycling across the site and new LED lights being put in we have retained our Green Tourism Award with Gold status which, as part of a conservation charity, is really important to us.

gold-gtbs

We hope you enjoyed these little insights into the visitor centre and some of the stories within it. As always please like, share, comment, tweet and, if you can, come and see the centre for yourself.

All the best, The Culloden Team

Advertisements